Powody infekcji candida albicans
Najprostszą odpowiedzią, jaką można podać, jest to że powoduje ją po prostu fakt że jest częścią naszej flory bakteryjnej. Jednak my nie o tym, a o momencie w którym rozrasta się ona do niebezpiecznych rozmiarów.
Wszystko się komplikuje, gdy grzyb rozrasta się i zaczyna panoszyć po naszych jelitach - jakie są powody? Przede wszystkim obniżona odporność, co akurat jest przyczyną wielu chorób. Do tego dochodzi zła dieta - jeśli jemy mało warzy i owoców a dużo cukrów, grzyb ma pole do popisu. Do przyczyn candidy zaliczamy również stres, cukrzycę czy chociażby klimatyzację - a dokładniej zbyt długie na nią wystawienie.
Tak więc to że mamy grzyba, jest faktem. Czy pozwolimy mu się rozpanoszyć, to już inna sprawa - warto więc zadbać o zdrową dietę i nie dać się stresowi - czyli po prostu, żyj zdrowo!
Grzybica - jak jej uniknąć?
Podstawą zapobiegania wystąpieniu grzybicy jest higiena osobista, tj. dokładne wycieranie fałdów między palcami po zajęciach oraz noszenie klapek na basenie, saunie czy w łaźniach używanie własnego ręcznika, odzieży i butów oraz higiena ubrań. W przypadku grzybicy pachwin, pośrednie znaczenie ma także otyłość. Ze względu na fakt, że grzybicy sprzyjają defekty immunologiczne, należy dbać o całościowy stan zdrowia i właściwą pracę układu odpornościowego. Równie istotne jest noszenie wygodnych i przewiewnych ubrań oraz butów, a w przypadku grzybicy paznokci ? unikanie skaleczeń płytki paznokcia, które podnoszą ryzyko zachorowania. Niezbędne jest także unikanie kontaktu z osobami, u których grzybica już wystąpiła. Schorzenie jest bowiem niebezpieczne z epidemiologicznego punktu widzenia ? podnosząc ryzyko zarażenia się od innej osoby, ale też grożąc zakażeniem kolejnych partii ciała u chorego.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzybica
Domowe sposoby walki z candida albicans
Z racji tego że grzyb rozwija się w naszych jelitach, oczywiście należy jeść świadomie i zdrowo, jednak istnieje parę rzeczy których candida w szczególności nie lubi.
Jeśli chodzi o pokarm, to przede wszystkim należy unikać zbyt dużej ilości cukrów prostych w posiłkach - organizm i tak nie trawi ich tak dużo. Pomocne w pozbyciu się grzyba jest też spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych (tych zdrowych), czosnek i mikstura wody z sokiem z cytryny. Ponadto, jeżeli jemy owoce (cukry proste) musimy dokładnie przeżuwać, żeby wszystko się strawiło zanim dojdzie do candidy. Jeśli chodzi o antybiotyki, to najlepiej jest ich unikać, ale jeżeli już musimy je przyjmować, to koniecznie wraz z probiotykami.
W zdrowym ciele zdro... nie ma grzyba. Trzeba uważać co się je, jeść tylko nieprzetworzone rzeczy, a wszystko będzie dobrze z Twoimi jelitami - i nie piszę tu tylko o grzybie.